Výživové poradenstvo

Tráviaci systém spolu s lymfatickým systémom je základom imunitného systému.

  • Analýza klienta - index telesnej hmotnosti, pomer tuku, svalové tkanivo, hydratácia organizmu, mineralizácia kostí, bazálny metabolizmus (čo ho spomaľuje), skladba tela, metabolický vek, energetická bilancia,...
  • Zostavovanie jedálnička s vyváženou výživovou a kalorickou hodnotou a faktorov ovplyvňujúcich jeho tvorbu
  • Regulácia hmotnosti, udržiavanie správnej kondície a postavy
  • Anticelulitídový program
  • Starostlivosť o klienta, prevencia

Metabolický vek je vek, ktorému zodpovedá náš metabolizmus. Ak je náš metabolický vek vyšší, než skutočný vek, znamená to, že musíme zlepšiť bazálny metabolizmus.

Pri voľbe jedla si položím nasledovnú otázku:

Pri voľbe jedla si položím nasledovnú otázku:

"Spĺňa jedlo, ktoré idem jesť niektoré z nasledujúcich kritérií?"

  • Má prevahu bielkovín?
  • Ak je to sacharid: Má nízky glykemický index? Nie je sacharid horúci?
  • Doplnky výživy?
  • Vyzerá jedlo, ktoré idem konzumovať nezávadne?
  • Kombinácia jedál?  Vláknina? Objem porcie?
  • Bolo jedlo pripravené "šetrným spôsobom"?
  • Nežiadúce látky v jedle? ...

Aloe - vnútorná sprcha

Vláknina - podporuje činnosť čriev, odstraňuje škodlivé látky z tela

Príčinou únavy môže byť aj hormonálna nerovnováha. Keď je vaše telo nastavené na vytváranie tukových zásob, máte spomalený metabolizmus, prichádzate o tú energiu, ktorá sa premieňa na tuk, pričom pociťujete sústavnú únavu. A keď sa cítite unavení, nepôjdete behať ani cvičiť, takže vaše tukové tkanivo môže nerušene rásť ďalej...

KORTIZOL - hormón kôry nadobličiek. Vylučuje sa v strese, ovplyvňuje svaly, kosti, metabolizmy, psychiku.

Ak cvičíte a nechudnete, je to často aj preto, že máte z cvičenia stres a nútite sa do toho. Tento hormón spomalí spaľovanie a podporuje vytváranie tukových zásob v oblasti brucha, rúk, stehien, môže spôsobovať aj stratu svalovej hmoty.       Diéta = stres = kortizol      Uponáhľaný život = stres = kortizol

Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou  bunkových membrán. Nájdeme ho v potravinách živočíšneho pôvodu. Pri prebytku cholesterolu v našom krvnom obehu dochádza k jeho ukladaniu v tepnách a vzniku aterosklerózy. Môže dôjsť až k upchatiu cievy a vzniku infarktu myokardu či mozgovej mŕtvice. HDL cholesterol -  takzvaný "dobrý" cholesterol, vyrovnáva totiž škodlivý efekt ostatných a znižuje zdravotné riziká. LDL cholesterol - "zlý", pretože jeho vysoká koncentrácia zvyšuje riziko aterosklerózy a srdcovo-cievnych ochorení.

ORGÁNOVÉ HODINY

ČO JESŤ, KEĎ ...

... máte kŕče v nohách a v lýtkach

Ak človek trpí silnými kŕčmi, príčinou môže byť aj nedostatok horčíka, železa, vitamínov skupiny B, vitamínu E v strave.   

VONKAJŠIE ZNAKY PREKYSLENIA ORGANIZMU

  • Povlak na jazyku (plesne)
  • Suché, lámavé vlasy s lupinami
  • Lámavé alebo zhrubnuté nechty
  • Nervózne, nepokojné až podráždené vystupovanie
  • Bledá, suchá až popolavá pleť s predčasnou tvorbou vrások

Tvoja výživa nech je tvojim liekom.   Hippokrates

© 2012 
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma!